De verse blauwvintonijn ( Thunnus thynnus
) wordt "gekweekt", beter gezegd, vetgemest. Het achterste deel van de blauwvintonijn bevat Akami en Chu. Akami, wat in het Japans 'rood vlees' betekent, is het binnenste deel van de lendenen dichtbij het bot. De belangrijkste kenmerken zijn de rode kleur en de intense smaak. Chu betekent "medium zachtheid" vanwege het vetgehalte. Het is het buitenste deel van de lendenen, dichtbij de huid, en wordt gekenmerkt door zijn roze kleur en zijn romigheid. De combinatie van Akami en Chu is het belangrijkste kenmerk van de blauwvintonijn, gewaardeerd door Japanse specialisten over de hele wereld. Deze dualiteit van kleuren en texturen biedt chef-koks oneindige culinaire mogelijkheden. Let op; tonijn met een laag vetgehalte heeft meer rood vlees (Akami). Tonijn met een hoger vetgehalte heeft ook meer Chu in zich.
Om saku-blokjes te maken wordt de tonijn eerst gefileerd. De filets worden vervolgens in blokken gesneden. Waarna de blokken in kleinere "broodjes" Saku, gesneden wordt. Sakublokken worden in de Japanse keuken gebruikt om sushi en sashimi mee te bereiden. Chutoro betekent "medium zachtheid" vanwege het rijkelijke vetgehalte. Chu vind je in het buitenste deel van de lenden, dichtbij de huid. Chutoro wordt gekenmerkt door een roze kleur en haar romigheid. Chutoro van hoge kwaliteit is een mix van het rode magere en het vettere gedeelte. Saku Chutoro is zonder graat en klaar voor bereiding. Hoogwaardige kwaliteit is ook bevroren verkrijgbaar als deze is ingevroren op -60.
Vangsttechniek
Voor het mesten gebruikt men wilde bluefin tonijn, deze wordt gevangen met de purse-seine of met de bekende tuna trap gedurende het seizoen waarin de bluefin de Europese wateren binnenkomt. Deze wilde tonijn wordt in Spanje in bassins losgelaten en gemest met makreel, inktvis en haring. Een goede kweker geeft hoofdzakelijk verse vis. Tonijn is een snelgroeiende vis als deze in ideale omstandigheden opgroeit kan deze per jaar met 60% in gewicht toenemen.
Bereidingswijze
Je kunt deze variant het beste rauw consumeren. Bakken en grillen is niet gebruikelijk.
Levering
Om de kwaliteit van de tonijn te garanderen zullen wij de tonijn, wanneer deze niet vers en onbevroren te leveren is, aanbieden uit onze -60 graden shockfreezer. Dit garandeerd u de beste kwaliteit. Mocht u hier bezwaar tegen hebben of meer informatie over willen dan verzoeken wij u hierover voorafgaand aan de bestelling telefonisch contact op te nemen
Wij trachten de bestelde hoeveelheid, afhankelijk van de voorraad zo veel mogelijk aan 1 stuk te leveren. Hierover kunnen wij echter geen garanties afgeven
Product | |
---|---|
Per 100 |
|
Energy (kJ/kcal) | 946 / 226 |
Total fat | 15 g |
saturated fat | 0.48 g |
Carbohydrates | 0 g |
of which sugars | 0 g |
Proteins | 23 g |
Salt | 1.08 g |