Gillardeau is zonder twijfel een van de meest gerenommeerde oester kwekerijen in Frankrijk. Deze kwekerij wordt geleid door inmiddels de derde generatie, in de persoon van Gerard Gillardeau. Gillardeau heeft over de jaren heen van hun naam een internationaal merk gemaakt. Het familiebedrijf produceert oesters die uitsluitend de classificatie of applicatie ‘speciale oesters’ dragen. Dit gegeven stamt al uit het tijdperk van toen de grondlegger Henri Gillardeau nog de scepter zwaaide.
Vangsttechniek
De Gillardeau is van oorsprong Iers. Deze wordt na 3 jaar overgebracht naar de oesterbanken van Gillardeau waar deze op zogenaamde tafels in zakken worden gelegd. Doordat de oesters gedurende langere tijd op deze kweek tableaus liggen, met een beperkt aantal, krijgen ze langer en beter voedsel waardoor ze veel vleziger en smakelijker worden. Door de grotere aandacht is de schelp compacter en zwaarder vergeleken met een 'gewone’ creuse van dezelfde leeftijd. Doordat deze oester arbeidsintensiever is dan andere oesters, is hij ook aanzienlijk duurder.
Bereidingswijze
De Gillardeau oester is vol en vlezig en heeft een zoetige smaak met een licht komkommertje in zich. De Gillardeau oester wordt verhandeld in verschillende gradaties, waarvan de no.1 de grootste en de no.4 de kleinste is. UIteraard rauw te eten maar ook mogelijk te bakken.
Product | |
---|---|
Per 100 |
|
Energy (kJ/kcal) | 283 / 67.2 |
Total fat | 1.91 g |
saturated fat | 0.34 g |
Carbohydrates | 3.86 g |
of which sugars | 0 g |
Proteins | 8.64 g |
Salt | 1.45 g |